Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Wednesday, October 24, 2012

THE SELF-OBSESSED TRIVIA 4: Things you should know about...


The latest (latest amende.... keluar 2011. Ahahahahaha).

1. "Valentina Nervosa" adalah tajuk yang aku dapat while berborak dengan my bestfriend Mun. Biasa la, citer mengarut2 when suddenly I thought about combining the word Valentine and Anorexia Nervosa. Ini buku pertama whereby tajuk datang dulu sebelum plot.

2. Ini buku pertama yang diedit oleh editor Anis (Norhawanis) lepas Ecah dipindahkan (atau nama lainnya dinaikkan pangkat) ke unit lain dalam GBK (Grup Buku Karangkraf).

3. Nama Mariyyah aku dapat daripada puisi Mariah kepada Amru bin Al-Asr (juga dimuatkan dalam novel ini). Mariah merupakan some sort of lady-in-waiting for Puteri Qibty, Armanusah.

4. Cover novel VN aku specially request to designer untuk buat, whereby aku mintak "the cross between Cecelia Ahern's book cover and origami with blue background and yellow fonts atau vice versa". Maaflah kalau ada yang rasa tak ada kaitan dengan plot cerita. I just want it so much, I just had to let it out of my system. And ini jugak kali pertama design novel dibuat oleh Leza (Sharifah Hasleza). Sebelum ni semua buku aku designed by Designer-Extraordinaire, Miss Syreen!



5. While SH adalah special dedication aku for my love of Political Science, PJ for my love of Jane Austen works and AKN for my love for writing, VN adalah dedication aku buat poetry and poets, especially Jalaludin Ar-Rumi.



6. Aku habiskan masa dengar lagu-lagu ballad singer-songwriters macam Liyana Fizi, Yuna, Rachael Yamagata, Marketa Irglova, Kina Grannis untuk tulis VN. Ya Rabbi, sangat buat aku macam kosong all inside the head, all stuffed up in the heart. As much as I love them all, you can't listen to sad songs with soothing ethereal voices back to back. It makes you melancholy.


7. VN for me adalah my own maturity - thoughts about life and relationship.  

8. I really can't understand why sangat susah untuk orang fathom that a person boleh bersedih (albeit secara menjengkelkan) selama tiga tahun. A few months after VN published, Cecelia Ahern keluarkan "The Time of My Life" in which similarly and coincidentally, heroine dia cannot move on for three years after ditinggalkan, and nobody questioned that. You mean, it's okay for an international writer, but for me it's ridiculous, eyh? Aku tak menulis something yang tak pernah berlaku, that's for sure.

9. The stages of a breakup dalam VN adalah tried and tested theory selepas bertahun2 aku jadi tukang dengar kisah kawan-kawan.

10.  Nama Kak Yani diambil daripada nama senior sekolah aku, Kak Ros Iryani. Meanwhile, dalam manuskrip asal, Najmudin hanya dikenali dengan nama Din sepanjang manuskrip. Aku cuma sebut nama penuh dia sekali dua je. Editor ubah kepada Najmudin.

11. Watak Jeb pada awalnya hanya watak tempelan. Aku masukkan watak tu ke dalam manuskrip bersama watak Abang Ajis tanpa berfikir.

12. Kisah Mariyyah dipanggil "anjing" was a true story that happened to one of my best buddy masa di UIA. She was so happy to see her boyfriend, siap sakit2 jari sebab jahit seluar jeans dia and keluar awal untuk meet him,... ended up breaking up with him.

13. Aku dapat idea untuk jadikan Mariyyah the owner of a card printing company waaaay back when Nad nak kahwin dan aku temankan dia pergi pilih design card. I always thought that I will be using that business a basis in my novel. Meanwhile, the whole strawberry chocolate thing is because aku akan pergi makan stroberi coklat kat Sunway Pyramid setiap kali stressed dan masa tu aku dengan Mun tengah bincang pasal strawberry-based business.

Our booth kat Bazaar Merah Putih @ Lim Kok Wing last year
14. Dialog "Aku ingat kalau aku kahwin dengan ustaz, aku takkan alami masalah suami aku cari perempuan lain. Masalahnya sekarang perempuan lain yang cari laki aku" merupakan something yang kawan aku cakap one day while kitorang berborak pasal marrying religious man. It was sort of funny and true, di mana dalam era gila ni, orang zaman sekarang gila nak berlaki atau berbini orang alim sampai sanggup nak rampas hak orang lain atau bermadu.

15. Pada awalnya setting terperangkap in the mall tu aku buat Mid Valley, tapi bila aku pergi Mid Valley, aku sedar yang tangga kecemasan diorang bersambung dengan toilet (albeit lorong ke tandas tu akan dikunci after hours) dan ada large space between the door and the stairs - which tak sesuai untuk the whole scene. So I move the setting to another location.

16. Untuk mendapatkan Valentina Nervosa terus melalui saya (untuk tandatangan dan ucapan khas), you can get it through my agent, DI ARRAZI. Beli di Arrazi sama saja macam beli terus dari saya ^^


4 comments:

Nuyue Jannah Bt Muhammad said...

Perempuan akan matang bila dia putus cinta =)

Sashikala Mariesoosay said...

knowing the "making of " VN is nice...no matter wherever it may comes from...its always stays in my heart. dedicated this for you one year back..:)
http://sneghithi.blogspot.com/2011/10/broken-into-pieces.html

Shai Kamarudin said...

Thanks Shika!!

sofie adie said...

Undescribe feeling...ok pyan tetap no.1...