Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Thursday, August 21, 2014

THE SELF-OBSESSED TRIVIA: Things you should know about...


Maafkan saya sebab dah lama tak apdet blog.

Macam biasa, trivia self-obsessed. Untuk baca trivia buku2 yang sebelum ini, you can click this, and this, and this, and that, and this, and that,

i. AKU KELIRU tak ada dalam aku punya perancangan untuk publish. I had several other manuscripts and ideas in queue, and writing a sequel is none of them. Tapi sebab ramai pembaca email aku dan mintak supaya kisah Roul dan Safiah disambung, dan actually senang sangat nak put on my Safiah & Roul hat, I did it. But like I told you guys dalam post sebelum ini, nak yakinkan publisher untuk keluarkan sekuel kepada buku yang takla dalam senarai bestseller, bukan benda senang.

ii. Seperti yang dah pun diketahui, kali ni aku ketengahkan Masni, tapi Masni dah memang ada sejak AKU KAN NOVELIS. Zaniel pulak dari novel PLAIN JANE. Yang lain-lain cam biasa. Ada watak2 lain yang aku amik dari nama orang yang aku kenal (Masni is my longest blogger friend who is now studying in Japan; Iza is my roomy-BFF kat UIA; Jis is also a long-time blogger friend; Arfah adalah ex-officemate masa kerja kat CO; Roul adalah nama gelaran seorang senior kat UIA dan nama penuh dia Zairul adalah nama ustaz Bahasa Arab kat Matrics UIA; Kirby adalah nama bapak sedara aku...by marriage I mean... I do not have any English blood in me; Ashiqin atau Sha adalah senior aku kat SMKAKS; Shasha adalah sepupu kepada sepupu aku, dan King is her husband and Juxta Art really does exist and you can check them out here https://www.facebook.com/JuxtaART), tapi ada jugak nama-nama yang aku main letak je, like Jane, Eloise, Badariah, Hasrin dan Encik Saleh.

Chaq and I in 2005... on the way to Archery Tournament, by which I mean, lepak makan gula-gula while orang lain memanah
Iza and I in 2006. Sorang grad Psychology, sorang grad Political Science. Sorang jadi lecturer Psychology, sorang buat entah apa-apa entah untuk hidup

Masni and Jis. 2006. Kawan lepak waktu malam kalau ada Frinjan atau those kind of artsy fartsy thing. Ahahaha.
My monster bag, yang aku tempah dari Juxta Arts. Yes, they take orders like this.

iii. That stalker letter sebenarnya aku pernah alami, though aku takleh panggil that person stalker, more like an obsessed guy (dia tatau pun aku novelis) who was angry at me for removing him from Facebook back in 2010 (in my defense, he flooded my posts with unnecessary comments). He wrote me a long private message dengan gaya bahasa yang sama macam yang korang baca dalam surat Zafli.

iv. Perbualan menggunakan Bahasa Kantonis antara Jane dan Eloise is courtesy of my former CO colleague, Wai Ting... aku juga guna nama dia untuk watak colleague Wulan dalam 3 HATI.

v. I got question on why Badariah sangat busuk hati, sebab aku tak explain langsung apa yang dia tak puas hati dengan Masni. Sebenarnya selama aku hidup, aku tak tau apa punca orang busuk hati. Badariah reminds me of someone yang aku pernah jumpa zaman aku kerja dengan CO dulu. Masa tu aku pergi shooting location filem (aku tatau apa jadi kat filem tu. macam tak akan keluar sampai bila-bila je). Antara pelakon yang ada kat location termasuk Yasmin Hani, Rusdi Ramly dan Lana Nordin. This one reporter (I won't say from which publication) sangat benci dengan Lana Nordin that I don't really understand why. Masa tu Lana Nordin was not that famous, dan I know she was trying hard to be nice to everybody, that setiap kali orang interview Yasmin Hani, dia akan mencelah dan bergurau sikit2, which to me, is not a sign of menggedik, but just someone who wants to fit in and show how friendly they are. Tapi entah kenapa, this one female reporter hated her so much, she kept telling us that Lana Nordin gedik, Lana Nordin perasan, Lana Nordin this and that, and saja2 langgar minah tu when she was walking. All the while, Lana cam just senyap dan tak fight back. She looked confused as to why she was treated that way. Which to me, adalah sangat ridiculous, since I was there in every interview, and Lana did nothing wrong at all. It was the female reporter who was exaggerating. So even nowadays, when I saw bad reports about Lana Nordin, I'll be like, "Oh come on. She is not that bad. Don't just make up stuff about her because she is sexy!" and then aku akan teringat about that one female reporter and her treatment of Lana. So, yes. I don't understand why people are being assholes to other people sometimes. And Badariah is like that. Maybe being a bully makes them cool? Maybe they want to fit in? Maybe their life is so miserable that they want to make life miserable for someone else who looks like they are not that miserable?

Kisah Masni juga adalah based pada kisah dua member aku. Diorang tak saling mengenali, tapi kisah diorang seakan sama - which is isu dengan rakan sekerja yang talam dua muka dan kaki bodek.

vi. As you all know, I really hate kisah orang kaya-raya bercinta dengan orang miskin. Senang kata, I hate anything that involves lelaki kaya-raya. Tapi since Zaniel was from buku aku yang kedua, PLAIN JANE dan aku cipta dia sebagai orang kaya dalam novel tu to prove a point about Balkis, I can't actually 'de-wealth' dia.

Bas RapidKL.... the bane of my existence
vii. Dalam satu bab where Masni dan Zaniel berbual dalam bas, dia ada bercerita pasal kaki dia kena sepit dengan pintu bas tapi dia tahankan sepanjang perjalanan sampai bas berhenti kat bust stop berikutnya sekalipun sakit gila. Benda tu sebenarnya jadi kat aku. Masa tu dalam perjalanan balik dari kerja dan bas penuh nak mamp. Tahu tak macam mana sakitnya kaki kena sepit dengan pintu bas? SAKIT. GIL. LE. Tapi sebab masa tu driver awal2 lagi dah warning jangan dekat dengan pintu tapi aku degil sangat, so aku diamkan je kesakitan tu. Aku lebih rela terseksa daripada kena jerit "Kan aku dah kata!" dengan driver. Ahahaha. Dan bas U623 tu memang bas yang aku naik every day back in 2008 masa aku kerja kat CO di Kelana Jaya. Naik kat LRT KJ, turun kat depan Nanyang Siang Pao, go to the opposite road and naik bas U80 balik Shah Alam.

viii. Perbualan Zaniel dengan Masni pasal WWF/WWE adalah disebabkan sehari sebelum tu aku tengok The Rock's return to the match and rasa nostalgic (aku dulu kaki tengok wrestling.... aku pun tatau kenapa... but era The Rock/StoneCold/Triple H was awesome). Dream team WWF aku ialah Chris Jericho dan Hardy Boyz, by the way. Ahahahaha.

because Jericho was awesome. and he wore pants.
ix. Tulis pasal gaya hidup Zaniel memang leceh. Penat aku interview semua member2 yang urban-Bangsar-Subang Jaya style. Nasib baik aku ada member yang memang ada kad keahlian Celebrity Fitness Platinum yang kat Empire tu. Dapatla aku godek dan observe semuanya. Nak masuk gim biasa pun tak mampu apetah lagi yang ada perkataan Platinum.

x. Manuskrip asal ada lebih 800 pages, termasuk a few bit where aku share writing tips (sebab ramai membebel kat internet kata "Tajuk novel, AKU KAN NOVELIS, tapi takde langsung tips penulisan..."). Kali ni aku buat tips penulisan, tapi sebab dah panjang sangat, semua tu aku terpaksa buang. Aku kena buang lebih 150 pages wooo. Ingat senang ke. ahahahaha.

xi. AKU KELIRU ni marks the third time aku mintak cover colour kuning tapi dapat yang tak berapa nak kuning. Aku mintak kuning untuk VALENTINA NERVOSA dapat biru. Aku mintak kuning untuk 3 HATI dapat krim. Aku mintak kuning untuk AKU KELIRU, dapat beige-ish raibow-ish paint color (I love it though, so I am not complaining). Pastu arituh ada novel baru orang lain keluar cover warna kuning yang aku nak, aku cam, "Heyy!!!"...... ahahahahaha, jeles.

xii. Tajuk AKU KELIRU tu an afterthought. Aku tulis citer ni takde tajuk, pastu aku bagi entah apa jela tajuk kat editor aku. Mujur dia memiliki kesabaran.

Scumbag InDesign CS5.5......
xiii. Oh, harap tak ada siapa salahkan editor atas typo error yang berlaku tu. Kisahnya begini. Editor aku tanya kot aku nak slash and hack sendiri manuskrip aku untuk kurangkan jumlah mukasurat. Aku kata, biar aku je yang buat sebab aku tau bahagian mana yang penting and mana yang tak. So dia bagi aku manuskrip yang dia dah selesai edit, and kata "Guna Adobe Indesign CS5, hantar Isnin" (sebab Isnin tu jugak nak masuk printer). Aku pi guna aku punya, CS5.5. Sudahnya, aku hantar Isnin (sebab banyak sgt mukasurat, takleh nak siap edit dalam masa sekejap), diorang takleh bukak (Scumbag Indesign... tambah version .5 kat nama, terus takleh nak bukak). So aku terpaksa convert balik guna Acrobat, and bila sampai kat editor, dia kena convert balik jadi Indesign, and suma susunan dah lari. Kiranya dia terpaksa edit balik everything dalam tempoh yang short sebelum masuk printer tu. So, kalau ada orang yang patut dipersalahkan, sayalah orangnya. Jangan! Jangan baling batu pada saya! I mean, I love working with Sue. She was my first editor, and she is easy to work with.

xiv. Aku tak berniat pun nak buat Chaq menyanyi lagu "Money, Money, Money" masa tunggu Safiah dalam kereta. Tapi aku tengah dengar lagu tu masa tengah menulis scene tu (and the real Chaq pun memang suka dengar lagu-lagu retro)



xv. Untuk mendapatkan AKU KELIRU, sila PM ejen saya Abang Long untuk dapatkan tandatangan berserta exclusive magnet.

11 comments:

Soleh S said...

jatuh cinta berkali-kali...

& scumbag Indesign!

Rozalia Rajali said...

sebelum baca trivia ni tadi saya dah mintak balik AK yg kwn pinjam sejak berbulan2 lamanya...surprise!!!dia belum abis baca pun...woha! utk lepaskan rindu yg mencengkam, saya godek blog kak shai ban baca entri baru..sabo ajelah...

Nur mohd daud said...

I am looking forward for ur next novel. Keep on writing kak shai! ;)

Anonymous said...

sy dh tolak tepi novel lain sbb same je jln cter..boring..haha..
tgu novel mu je shai sbb serius sgt related ngan manusia normal..look fwd mu nye cter baru...teruskan menulis ye..cahyok.. - nik

sofie adie said...

yes,...harap kak shai dapat relate kan dengan pyan dengan zul.teehee!

Shai Kamarudin said...

thank you guys!!!!

adelah sesungguhnya kalau Roul itu wujud, mungkin dia juga terharu. tapi tulah masalahnya.... ahahaha

Sheeda Minhaj said...

arghhh, terlampau best. Tak sangke Roul lagi cool drpd Pyan, hahaha. Akak genius

Shai Kamarudin said...

Ahahaha thanks! Bayangkan Roul sedang sembunyikan senyuman sambil berdehem.

sofie adie said...

Sorry to say...tak pyan lagi cool, Roul tu ala2 macho la...huhuhuhu
ah....sedihnya pyan kalah dengan Roul...

dekcha said...

kite rasa pian and roul ade persamaan perangai sket.just pian die blajar univ. roul die mcm versi mat rempit. tapi dlm kesemua novel kak nurul syahida, abg jep dlm valentina nervosa is the best. sebab die watak yg langsung kite tak sngke akan kawen dgn heroin.ahaks. mcm watak sampingan je tp berguna akhirnya. haha.

Shai Kamarudin said...

dekcha - Pian tu inspirasinya someone yg pelik masa zaman akak belajar dulu. Roul inspirasinya someone pelik kat tempat kerja. So kot rasa nak jadi inspirasi, sila pelikkan diri anda. ahahahahaha.