Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Tuesday, July 23, 2013

THE SELF-OBSESSED TRIVIA 5: Things you should know about SEKOLAH BANYAK PENUNGGU

Hey, it's back! My annoying trivia, I mean. Sebenarnya aku nak start on 3 HATI dulu, tapi sebab aku kena tunggu Zara Amani dan Liza Nur sediakan their part of the trivia (which I bet will take like... ages...knowing those two... ahahahahah), I decided to start with this one first. Lagipun, befitting jugakla memandangkan SBP keluar dulu sebelum 3 HATI, although betapa susahnya korang nak jumpa buku ni kat kedai seolah-olah macam buku ni keluar tahun 2005, kan?



1. Mari kita mulakan dari awal. Watak-watak utama: Dinie adalah kawan baik aku, Dot tu nama biasa untuk budak-budak asrama dan Shikin was the same. Kak Ummi memang kakak senior masa aku duk asrama dulu although Kak Ummi sebenar sangat tidak sama dengan Kak Ummi dalam SBP. Kak Nad pulak? I just took the name of my bestfriend Nad. Pun berbeza dengan Nad yang sebenar.

Buku ni ditulis pada tahun 2011 sebenarnya, dan dihantar pada 2012. Tapi hanya dikeluarkan pada tahun 2013.

2. Kebanyakan nama watak dalam SBP aku amik dari nama those people that I know yang sama-sama mengharungi kepayahan hidup di asrama. Like Asyran dan Pailang (senior sekolah aku), Fatim, Mas, Deq Nor, Jenet, Anor, Siet, Haza, Ema, Sha, Cikgu Zul, Cikgu Shana (which is actually senior aku, bukan cikgu). Malah dalam cerita tu ada bab Hanis usik Fatim dan kata dia anak murid kesayangan Ustaz Adnan. In reality, kawan baik aku Fatimah married her teaching colleague, Ustaz Adnan.

Zaman sekolah once upon a time
3. Kisah hantu yang pertama merupakan urban legend sekolah berasrama yang paling popular zaman aku. Aku mix it together dengan satu lagi kisah senior sekolah yang nyanyi lagu Fauziah Latif masa tengah berus gigi when suddenly he saw "Fauziah Latiff" kat cermin singki sebelah. It is also a part of story dari seorang member, Husna yang belajar di SMAKL. The thing with the pipes opening one by one? She experienced that. 

4. Kisah hantu kedua merupakan cerita tak benar. Sebenarnya aku nak buat cerita pasal satu kisah yang diceritakan warden asrama kitorang once upon a time. Sama ada kisah ni benar atau tak, aku tataula. Tapi it's about this one boy yang malas pergi solat Jumaat dan sembunyik dalam loker. Dia mintak member dia tu tolong manggakan loker tu (for a more realistic effect) dan bukak lepas budak tu balik solat jumaat. Malangnya, kawan dia lupa bukak dan since it's the same day bebudak asrama balik untuk cuti semester, he was left inside the locker and died of suffocation and hunger. It was one of the most horrific tales I have ever heard, but I changed it a bit untuk jadikan cerita tragic yang penting untuk plot buku. 

5. Cerita hantu ketiga, kisah pocong tu adalah exaggeration from a true story. Masa aku form four (or form three? tak ingat), asrama aku takde air so we had to go and take a bath kat tandas sekolah. Masa nak balik tu, ada plak mamat sekor ni panjat bumbung dewan makan dan pretend to be pocong. Although aku balik lebih awal ke bilik, it was told later that ada another one lurking behind the fake ghost. 

Meanwhile, senior aku Asyran buat permintaan untuk aku jadikan dia hero novel. Memandangkan aku tak ada novel terbaru masa tu, aku jadikan dia watak utama dalam cerita ketiga tu. In actuality, sekalipun there is a real Asyran, he was not the real fake ghost in the story. Aku rasa fake ghost dalam kisah sebenar adalah seorang junior bawah batch aku.

6.  Kisah keempat adalah gabungan cerita urban legend pasal nenek yang paling popular kat asrama, dan kisah yang berlaku pada kawan-kawan aku one night masa tengah sambut birthday party belakang bangunan asrama. Malah aku gunakan actual setting (blok asrama, jalan kecil menuju ke tong sampah besar, menghadap gelanggang sepak takraw dan bola tampar). Sha, Ema dan Haza were actual friends in reality. Masa kat sekolah aku anggap diorang ni macam the "reggae type" you usually have in Hollywood high school cliches - the cool collected people yang tak pedulik dengan the whole school politics and just doing their thing, and you always wanted to be them but know you couldn't becaue you're too kiasu.

Actual location. The pink building adalah asrama puteri kitorang tapi dulu warnanya putih. Jalan kecil menuju ke tong sampah besar dan ada gelanggang bola tampar opposite asrama. Tapi dulu tak ada bangunan kat bahagian belakang itu. It was jalan mati yang end with tong sampah besar. Belakangnya was just rugged terrain yang menghijau leading to ladang kelapa sawit. 
7. Kisah kelima adalah kisah yang diceritakan kepada aku oleh member UIA aku, Iza. Aku kekurangan idea (ada banyak cerita yang aku masih simpan just in case publisher mintak sequel), so aku sangat desperate untuk cerita orang lain dan dia beritahu aku pasal this one story tentang seorang budak perempuan dan tangga. It was a perfect story. And the part about lagu "Islam yang telah berkembang" tu daripada satu lagi kisah yang aku dengar dari senior aku. Bila bangunan asrama senyap, any sound will echo throughout the building. So if you sang the song dengan nada sayu, memang serius meremang bulu roma.


8. Cerita terakhir tu diambil from satu lagi cerita hantu yang aku pernah dengar. Kenapa aku letak cerita yang aku pernah dengar instead of things yang berlaku pada diri aku sendiri? Sebab: 1. I am keeping some of the stories for other time, 2. You have to exaggerate the stories. Sengeri mana pun benda yang anda pernah alami, it's not solid enough for a book. Seeing something moving in the dark is scary, but to make it scarier, you must enhance the setting. 

9. SBP asal-usulnya adalah cadangan filem yang aku hantar ke GBSB. Aku buat sebab masa tu langsung takde novel/filem seram kisah benar pasal asrama. I mean, ada la satu dua, but as someone yang pernah duduk dan alami sendiri few horror experience, it was not enough. It was not real enough. It was too fantastical and balik-balik citer hantu Jepun atau some sort of devil worshipping. I wanted to watch something that can make me say, "That happened in my hostel before!" but nothing like that ever came up, sedangkan BANYAK GILEEE urban legend that involves asrama. So aku decide untuk makde it myself. Tapi disebabkan pihak penerbit nak cerita hantu komedi ikut trend macam Hantu Rempit, while I, the writer who hates trend the most, refuse to do it, aku ubah jadi novel remaja instead. 

Untuk membeli SEKOLAH BANYAK PENUNGGU, sila dapatkan di ARRAZI. Setiap pembelian akan diberikan tandatangan dan ucapan khas dari saya (kalau nak. Kalau tak nak pun okey jerr, ai tak kisah punyerrrr :P)

**To check out previous trivias untuk buku-buku lain, click VALENTINA NERVOSA, AKU KAN NOVELIS, PLAIN JANE, dan SOALNYA HATI.

2 comments:

Hamima Abdul Ghani said...

Dah dapat lama dah. Dan dah baca. Cerita2nya best cuma ....hehehehe...gaya penceritaan tu mmg mcm baca novel remaja laaaa. Apa pun...mmg best!!!!!!

Shai Kamarudin said...

ahahah tulah. sebab tulis dgn teenprima, tetibe ayat skema. :P