Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Sunday, December 25, 2011

Kritik, MCK, Plain Jane dan Rich Oil Tycoon

Adakah aku seorang penulis yang tidak kisah dikritik?

Wartawan pernah tanya aku soalan ni. Truth be told, tak ada siapa yang suka dikritik. Memang tak ada. Tak ada siapa nak dengar orang cakap benda yang negatif tentang diri dia. Aku pun macam tu. Alhamdulillah, setakat ni aku belum lagi pernah terima kritikan yang buat aku down. It's almost always the same thing - hero novel aku selalu keluar lambat atau novel aku start slow. (Yes, if you wrote a review, I almost always have read them). Truth be told, benda paling buat aku terharu ialah bila ada reader yang guna nama karakter novel aku di Facebook, atau create blog menggunakan tajuk novel aku atau menggunakan ayat dari novel aku sebagai quote di banner blog diorang atau "Favourite Quote" di FB atau hash-tag them on Twitter or even mention me in their blog entries. Aku mungkin jarang komen, tapi Tuhan saja yang tahu betapa terharunya aku when people do that and how thankful I am for the support <- ayat poyo.

Tapi senang kata macam ni. Aku terima kritikan yang negatif. Tapi bukan dari pembaca baru. Gaya penulisan semua penulis berbeza-beza dan ada pembaca yang lebih suka gaya penulis A lebih dari penulis B dan C. Jadi aku tak mudah nak ambil pusing kalau orang yang baru baca buku aku buat kali pertama kata "Tak best" sebab it means that they will never like the way I write. New readers have their own preference and if they compare you to other writers, it means that they like the other writers more. Apa yang aku ambil serius ialah kata-kata pembaca setia - mereka yang dah baca buku aku dari era SH sampai VN sampailah buku remaja yang aku tulis. Sebab mereka yang dah baca semua buku aku tahu cara penulisan aku dan tahu kalau aku punya penulisan semakin mature, semakin bosan atau semakin mengarut. Kalau mereka ini - yang dah baca semua buku aku sebelum ini - kata tulisan aku makin tak best, THAT I take note.

Bagi aku seorang penulis need to have a trademark. Trademark buku Khadijah Hashim is her signature warmth. Trademark Stephen King is the inner monologue. Trademark Sophie Kinsella is her irony. Why the need of a trademark? So that even when you write something without writing the byline or your pen name, or even put "anonymous", people still know that it is you. The more important part of being a writer is to have your personality written all over it. Not like, written all over it in layman's term. More like, bila orang baca buku kau, dia tau personaliti penulis tu macam mana. So if one doesn't like your book, it means that the reader and the writer has a personality clash. That is my science for the whole brouhaha.

Anyways, iklan sikit. Dah beli buku-buku MCK? The contest for the books end pada bulan Mei tahun depan jadi you have until that time untuk beli. Then we will come out with the next batch so silalah dapatkan the first five series sebelum kedai buku mula do that thing where they kinda not put the books in place. Contest dibuka utk sesiapa saja so go crazy!

This was taken masa Fiesta Buku Karangkraf awal bulan arituh. Kinda put on the teen writer's hat instead  masa ni.
Anyways, kalau ada antara korang yang baca buku-buku MCK dan ada tulis review tentang cerita dalam buku-buku tu, please don't hesitate to tell me about it or post your reviews kat sini atau dalam Facebook and tag me. It's always a pleasure to get feedbacks from the readers.

Oh, I also got soalan tentang Plain Jane. You can buy it online through Karangkraf Mall (same with the other books). Aku akan cuba untuk jual online tapi minta maaf banyak2 buat masa ni aku memang tak dapat. I tried. I tried selling it online sebelum ni but after two to three times, aku sedar aku memang tak mampu nak buat sebab banyak sangat tanggungjawab aku sekarang ni. Orang asik kata "Kalau kau tak jual buku sendiri, camna buku nak laku?" tapi seriously, kalau aku nak jual buku, aku kena let go satu daripada kerja freelance yang aku buat sekarang. But that is a sacrifice yang aku tak mampu nak buat - I would, if you can find me a rich oil tycoon to marry.

8 comments:

Sheeda Minhaj said...

kak, explain sikit signature warmth tu maksud die mcm mane?

themoonshadowz said...

x malu nak ngaku,rindu balkis yang dieja dengan k dan buka dengan Q...dan share bace jangan hukum dia dengan anak...gian nak bace semua hasil nurul syahida..x caye,tanya themoonshadowz....(^_^)

Shai Kamarudin said...

warmth tu maksudnya buku2 dia buat kita rasa dekat di hati. contoh macam citer "Aisyah" - kita boleh relate atau faham apa yg dia rasa sbb cara penulisan KH ada warmth n sincerity - bukan sekadar nak cipta watak best.

themoonshadowz - thanks banyak2 sgt3. tulah, ada cecita nak "tampal" zaniel in another book or sth tapi tatau lagi camna. buku MCK tu mmg cam lain sikit la sbb kena tone down bahasa. :P

sayanorie said...

Salam.. saya teringin utk memiliki novel plain jane.. mcmana ye?

sayanorie said...
This comment has been removed by the author.
Shai Kamarudin said...

salam norie,

Kalau nak beli, leh whatsapp my agent abang long at 019-2254910, gitau nama, kuantiti, alamat, no tepon/email, and nama apa yg nak diguna utk sign. :D

sayanorie said...

salam shai..
ok thanks!

sayanorie said...
This comment has been removed by the author.