Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Tuesday, September 28, 2010

That One Day Menjadi Nanny si Adam


video
Cuba mengajak si Adam untuk nyanyi lagu "Sayang", tapi dia lebih berminat dengan video kat henpon aku... atau apa yang dipanggilnya sebagai "Obat".

video

Saturday, September 25, 2010

How I wasted my saturday

Phibun came into the house and I had enough.

He stinks. He smells like a moving drain. Like a bag of poo. Like the bottom of a mouse hole. Like how a zombie would smell if you ever encounter one. Like how Sylvia Ganush would have smelled when Christine dug her grave in "Drag Me to Hell."

So I pick him up, brought him upstairs.

He saw the door shut behind him and he started to struggle free. Yes, if there is one thing in Phibun Songkram The Cat's instinct that is always correct, its "Door shut means bath." So I put him in the bathroom, shut the door and he started to scream on top of his lung and I swear to God, it sounded like "Hyelp! Hyelp!"

Washing Phibun is always like battling a tiger. He scratched, he clawed, he bit, he tried to slide his way out like an eel, anything. Everytime the cat's getting a bath, all shampoos, creams, soaps, anything will fall on the floor because he will try to hold on to them while getting sprayed by water. It's annoying but had to be done.

As I was drying him up, he looked at me with that death stare, and it is almost as if he's plotting to kill me the least I expected.

2 hours later, he went out. And that's how I waste my time trying to make a tomcat clean.

"Whatev, mam. I don't give a f-."

Wednesday, September 22, 2010

Puisi Cinta Tuhan Ibn al-Faridh

Rindu itu kehidupan, matilah dalam cinta; 
Agar bahagianmu kematian dan nescaya diterima.

                                              Dia itulah cinta, terimalah sepenuh hati ; 

dan rindu tidak mudah tinggal dalam hati; 
Sebab pilihannya justeru dikandungnya; 
dan akal budipun miliknya; 
Hiduplah bebas, terhenti darinya itulah derita; 
Awalnya kesakitan dan akhirnya hilang nyawa; 


Tapi kematian yang diwarnai cinta; 
itu kehidupan yang mengutamakan damba; 

Dengan ilmu kerinduan kupesan padamu; 
Bagi penyelisih pilihlah yang menghiasimu; 
Andaikan kau ingin bahagia, 
 matilah

syahid 

dengan 

cinta; 
 Bila tidak, cinta banyak pendambanya; 


Siapa yang tidak mati dalam cinta tidak dimabuknya; 
Dan tanpa luka lebah pun tidak menggila;..........

Monday, September 20, 2010

kadang-kadang aku post je apa-apa entry sebab aku bosan

Nama budak ni Alisya.
Anak kepada anak saudara bapak saudara aku. Hahaha, senang kata, bau-bau bacang (walaupon bau bacang tu bukanlah sedap sangat... kurang siket je dari bau ketiak).
Aku dukung dia kejap.
Lepas tu menari joget dengan mendukung budak ni (sebab aku suka nak menari joget, suka hati akulah!)
Tiba-tiba dia mengantuk dan tidor.
First time budak tertidur masa menari joget.
Alhamdulillah, selamat dari semua dosa dunia. Hahaha.

Apa aku nak sampaikan?
Aku pon tak tau. Aku cuma suka gambar ni je. Hahahaha.

Saturday, September 18, 2010

Killing Me

I'm lying on my side - spacin out...
these thoughts, they stay on replay (they won't fade)
The looks. The words. The fights.
(Is this worth it?)
It's not worth it

I never knew that it would turn out this bad
I never knew words be so wrong
I never knew that trouble had a face
so cut the chase already cuz I missed us
                             
                                                  and I missed me...
                                                          (I missed me)

Sometimes, life just won't give in
Some days, time just keeps on running (keeps running from me)
Take deep breaths now
             deep breaths now
             deep breaths now...
(My head pressed on your left shoulder)

I never knew that it would turn out this sad
I never knew words be so breakable - so brittle...
I never knew that word could stain and I can't erase it
                                                                                  I can't erase it

.......good intentions
Just good intentions for me
Save some good. intentions.
.........some good intentions for me



***Hahaha, okay, fine... main cheating letak lirik lagu instead of actually blogging. It's "Killing Me" by Liyana Fizi and the reason why I put it in that way (with bold, italic, spaces and stuff) is because for me - without music - that is how I would read the lyrics and feel the song. And that's how it became poetry.

Thursday, September 16, 2010

Raya : The Album Partos Dos

gambar zaman mude2 dolu
sisterhood of the travelling errr.... I can't travel.
Hantu mak JuOn sambut raya?
White Ladens
Budak2 selekeh... sungguhla aku tak tahan dengan perangai diorang
Ikah & I - toksah citer ah, tade sape nak percaya kitorang ni sepupu

Me and 63 year old Oyaji
bajet alimla
nenek mafia tertido depan umah
budak ni kalau cium orang menyelet mulut die

Tuesday, September 14, 2010

Raya : The Album Partos Unos

Cookin outside. Paklang takin care of the rendang ayam while the others look after lemang and rendang daging. It's hawttt.
The rambutan tree that fell. So sad.
Cakin and stakin
Sofa baruuuuu~
with makcik
they shud be thankful that I am nicer this year and didn't make them do performances for me to get duit raya
The Wong sisters. First time angpau giver; Petronas' Liliee and second year HSBC staff Nana.
Laden Theme: Accidental whites and earthy tones.
Selamat Hari Raya from the Wahabian girls;  Ikah, Liliee, Nana, Shai, Rina, Intan, Lil Aya & Lil Shazrina
Selamat Hari Raya from the Wahabian sisters; Maklang Ramlah, Makdik Hajar, Mum Latipah, Makcik Maisarah (sans Makkak & Maklong)
Selamat Hari Raya from Wahabian sons-in-law; Pakcik Azhar, Pakkak Khalid, Paklang Dzul, Dad Kamarudin & Pakdik Azizudin
Steamed Talapia - belajar dari makkak
































Tuesday, September 7, 2010

E.I.D.

Inspired by that I-can't-remember-what-it-is...

 



Sunday, September 5, 2010

Ah~ Gintama suki desu~ \(^o^)/

We love it when Choi Min-ho is home.

Choi Min-ho is a nick I gave to my youngest bro, Ajik. No, he's not in any way resemble the SHINee member. Yes, he got that nickname because he's too skinny and athletic.

It's not much about him being home, it's just that his laptop is filled with "GINTAMA" and we are suckers for that animation. Gintama is the mouleitou of all animes, anything and everything goes and sometimes it doesn't make any sense at all. And they love spoofing too, which makes it even funnier. It kinda ask the question of "What if the Edo Period was invaded by aliens?" and so the story revolves around that premise, and shown from the viewpoint of one samurai named Gintoki.

It's just ridiculous all way around, and it has every kinds of comedy - from meta humour, spoofs (they love spoofing from "Bleach" to "Naruto", "Dragonball" to "Death Note" to even "Slumdog Millionaire"), perverse jokes (like the ROFL "Tower of Babel" episode), slapsticks, cliches, dark humour, you name it, they have it.

I thought Ranma 1/2 rawked my world, but apparently there's Gintama!!!!

  

One thing though, I just don't understand why the hell anybody would want to cosplay Gintoki anyway? I always think cosplay is a really idiotic thing, and Gintoki is a weirdo anyway. He may look cool, but he's just a weirdo. And for someone to cosplay that is just.... dude, you're not just a weirdo, you're creeping me out.

One of my favourite episode where they make fun of anime character cliches!

Friday, September 3, 2010

A conversation

Me: eh nad dapat keje yg mana?
munn: oh aku tatau pun sbenanye
Me: ahahaha. aku baru tanya nad. kat *toot*
munn: *toot* kat mana?
Me: Kat *toot*. Tapi nad dapat yg*toot*
munn: ooooo
Me: alhamdulillah lah
munn: dekatla sket... tulah, aku dok berdoa aku bleh keje dari umah je sampai mati
Me: aku pon
munn: walaupun tak kaya, tapi masa aku taklah terbuang kat jalan raya
Me: AMIN!!!! aku capslockkan amin aku untuk kite berdua. kire ni rezeki ramadan la. nad dapat keje, ko dapat duit xc, keje aku tak berkurang walaupon takde press preview langsung
munn: alhamdulillah..
Me: aku cuma risaukan wanita lahad datu tu je.
munn: wanita itu menyuruh kita ke rumahnya pada 6 hb ni utk pembahagian harta. ahahahah. harta dari sabah katanya
Me: ahahahahaha. eh surat comp sec camne eh. alang2 kalau gi umah tim leh gi umah the wongs and foos sekali. amik duit trusssssss
munn: haih. akak tu tak mengangkat3 talipon nye... tulah aku cuba mintak dia bagi senin ni jugakla
Me: boleh ke aku tak tahu raya berapa haribulan
munn: ye? aku pun. bleh tak aku tanak raya?
Me: aku pon!!
munn: tak pikir pun pasal baju raya.................
Me: tak buat kuih raya lagi. tula akibatnya bile tahun lepas beraya dengan penuh keazaman utk bisnes baru di dada
munn: akibat? betul ke penggunaan pekataan itu?
Me: die bukan akibat cam 'ha, padan muke ko sape suruh'... dia cam akibat 'perbezaan approach towards what comes after the raya'. tahun lepas it was raya yg knowing after that there's something to work at. tahun ni raya ke lepas raya ke, same ol same ol
munn: haih. tula dienya. lepas raya aku kena fight lg utk dpt duit selebihnya. tp dapat seciput je
Me: berjuanglah! yuqaaatiluuuna fi sabiiiilillah!!!!!
munn: ihsan utk raya
Me: (semangat terlampau byk tgk flags of truth)
munn: aahahah berjuanglah.. nak berjuang utk tenangkan hati je pun dah azab
Me: perjuangan aku selepas raya ialah perjuangan menentang mundaneness
munn: tu yg tanak ramadhan abis tu. ramadhan ni buat aku rasa secure
Me: btol. cume tolak kat period ni je sebab hati libang libu. bile insomnia masa boleh solat, waktu malam tau nak buat apa. bile insomnia time period, rase macam nak hantuk kepala kat dinding
munn: hahahah..........
Me: uh pukul 12 tula mata aku cam sgt terang. tapi kalau nak menulis... aku ni menulis novel yg introductionnya org patah hati. perlu ke aku nak duduk malam2 bute memikirkan benda2 patah hati, hahahahaha
munn: ..
Me: kenapala aku pilih tema ni.
munn: dahla bulan pose kan
Me: tulah. patut aku pilih tema yg lebih uplifting... spt perjuangan menyaman orang.................."uplifting"
munn: sungguh memotivasikan......................... aku nak kena pegi besiap ni ada org nak blanje bebuka
Me: ahahaha, ye sile sile
munn: jumpe isninlah hendaknye
Me: aku pon nak sambung bekeje yg tak kenal siang dan malam ni... begitulah

Thursday, September 2, 2010

Excerpt novel Part Semi Final (heh?)

What is with people and the word "Don't"?

The more you say it, the eager they are doing it. Like how I said, "Don't watch that SHINee's Lucifer video because it will stuck inside your head." and they did it anyway out of curiosity and now blame me for it. And I bet after I said this most of you will go look for that video clip on youtube, innit riiiiiight..........?

This is the second last excerpt I would be showing to people before I... err... start not... err... publish it in my blog.... (wow, verrry smooth, Syahida).

***
Kalau bukan kerana Soraya menyepaknya turun dari katil pagi itu (dan dia tidak berbohong), pasti dia tidak akan pegi kerja hari itu. Malam tadi dia bermimpi tentang Din, tentang hari-hari gembira mereka. Sekalipun mimpi itu agak tidak logik kerana seingat Mariyyah, dia tidak pernah pergi bermain roller coaster di Gunung Fuji bersama Din (dan dia tidak fikir ada roller coaster di Gunung Fuji), ia masih sebuah mimpi tentang saat-saat manis bersama Din.


Kerana itu dia tidak mahu bangun. Kalau boleh dia mahu tetap tinggal di dalam mimpi itu tanpa perlu ke mana-mana. Masakan Soraya tidak pernah terfkir begitu? Pasti setiap orang pernah mengimpikan untuk terus tetap berada di dalam mimpi mereka kerana ia lebih membahagiakan dari kehidupan yang sebenar. Tentu pernah dalam hidup seseorang itu ada rasa terkilan setiap kali mereka membukakan mata dan melihat mereka masih di dalam bilik mereka.


Masih ditinggalkan kekasih yang disangka akan menjadi teman seumur hidup.
Masih bersedih, kecewa, marah dan menantikan panggilan telefon memohon kemaafan yang masih belum didapati.
Masih perlu membuka mata dan pergi kerja.


Mariyyah benci menghadapi saat itu hampir setiap hari. Di awal perpisahannya, dia malah enggan tidur kerana dia hanya akan bermimpi tentang saat mereka berpisah. Hampir 6 bulan dia memaksa dirinya insomnia sekalipun berkali-kali Leen dan Soraya mengatakan insomnia bukan sesuatu yang boleh dipaksa. Apa yang patut dia lakukan hanyalah melupakan insiden tersebut.


Insiden? Ia satu tragedi!


Selepas mimpi yang indah malam tadi, dia enggan bangun. Dia mahu terus berada di dalamnya, “...macam Mrs Cobb dalam filem “Inception” tu.” katanya. Namun Soraya enggan menerimanya dan terus mengejutkannya berkali-kali.


“Mana ada orang tidur untuk selamanya? Itu mati namanya. Mrs Cobb pun akhirnya mati, kan?”
“Takmau.... ngun....” Mariyyah menutup kepalanya dengan bantal.
“Emai, baik kau bangun, ambil wudhu, solat Subuh, zikir banyak-banyak daripada kau berangan yang kau boleh hidup dalam mimpi kau. Bangun!” suara Soraya memecah keheningan Subuh. Di luar terdengar bunyi pintu terbuka, suara Wanie bertanya kepada Faizah tentang apa yang berlaku di dalam bilik mereka, dan suara serak mengantuk Faizah menyuruh dia membiarkannya saja.


“Hmmgh!!!” Mariyyah melawan.
“Emai, aku bagi kau amaran ni. Aku nak pergi mandi, lepas tu solat dan siap pergi kerja. Kalau kau tak bangun juga in the course of that time, aku akan tendang kau jatuh katil.”
“Hmm.”
“Aku serius, do.”
“Yada yada yada.” Balas Mariyyah dan menarik selimutnya.


Dia terdengar bunyi Soraya mendengus. Bunyi tapak kaki si gadis berjalan semakin jauh darinya. Bunyi suis lampu bilik air dihidupkan, pintunya dibuka dan ditutup kembali, dan tidak lama kemudian bunyi memberus gigi dan siraman pancutan. Kemudian dia tertidur kembali......


.......bila dia sedar, dia ada di atas lantai dengan belakangnya terasa sakit.


“Apa hal?” dia mengangkat muka, melihat Soraya yang sedang berdiri sambil berpeluk tubuh memandangnya.
“Aku kata aku akan tendang, kan?”
“Aku tak fikir kau serius.”


“Kau pilih, kau nak kena seksa selama 60 tahun di neraka sebab meninggalkan solat Subuh atau kena tendang dengan aku? Please be reminded 60 tahun di neraka sama dengan 60,000 tahun di dunia.”


Mariyyah mencebik. Dia tahu dia sepatutnya mempersoalkan kaedah Soraya yang agak melampau itu, tetapi dia tidak mampu hendak merasa marah tatkala itu. Tendangan Soraya seolah mengejutkan dia bukan sahaja dari tidur tetapi dari alam fantasinya yang tidak rasional.


6 haribulan Februari.
8 hari sebelum Hari Kekasih.