Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Thursday, February 20, 2014

Cover novel is out and I have been staring at it

So, as you all might have already known... or not... I am not sure actually... but... the sequel to AKU KAN NOVELIS will be out in April.

Semalam Buku Prima baru keluarkan cover and it looks like this:

Roul ada dreadlock? Nope. Just model hiasan semata-mata.

Ramai yang cakap kat aku "Kak, nape rambut Roul tak merah?"... tapi sebenarnya aku tak kisah pun pasal gambar lelaki dreadlock tu kat situ walaupun dah macam bekas opismet aku dah rupenye. Ahahaha. I think it's cool that the designer really committed to making it as close as I hope it would be.

Aku bagi tiga suggestions. Aku tak ingat one of them, but the other two is gambar perempuan with pen melirik ke belakang, and satu lagi gambar lelaki rambut panjang with jeans dari pandangan belakang tengah menghadap lukisan, you know, as if he was painting or thinking of things to paint. Though it wasn't sama sebijik macam aku cadangkan, it still has all the elements I asked for - a scruffy guy and a painting.

And hey, look. My name is bigger than the title. Yay! (sebenarnya memang mana2 penulis yang dah ada lebih lima buah buku dengan BP akan dapat font besar by the sixth book. Takyah poyo sangat, Shai. Ko takde la glemer mana...)

Kudos to the designer. I think last time aku tanya editor aku, tak silap aku dia kata designernya Nina (the same person who did SEKOLAH BANYAK PENUNGGU punya cover design). Dan kali ni editor aku bukan Che Puan Echah (yang edit Plain Jane dan Aku Kan Novelis sebelum ni), bukan Anis (yang edit Valentina Nervosa), atau Encik Ali (yang edit 3 Hati).

Editor aku kali ni ialah Sue, which is the person who edited my first book - SOALNYA HATI. So senang kata, I am just returning to day one.

And I like covers. I think I've said it berkali-kali. Aku sangat suka cover novel. Setiap kali lepas siap tulis novel, benda pertama yang paling aku tunggu-tunggu ialah cover novel. Adakalanya aku lupa pasal royalti atau pasal sign agreement. Aku sibuk tunggu cover keluar. Saya hantu cover. There. I said it.

Aku nak reminisce tentang pengalaman menulis AKU KELIRU! tapi sebab buku belum keluar lagi, aku akan save bebelan dan ucapan-ucapan syahdu tentang pengalaman menulis some other time. Right now, I am just going to stare at my book cover sampai muntah darah. Teehee.

Again, it will be out in April. Sebab buku aku salu keluar April. Jangan salah faham. Bukan BP lebihkan aku or anything (kalau BP lebihkan aku dari penulis lain, I would have been living in a bungalow right now... ahahaha). It's just that aku usually hantar manuskrip baru pada bulan Jun/Julai/Ogos. And usually by that time, the latter half of the year punya jadual dah penuh, and most of the earlier months have been taken. So in the end, memang April la jawabnya.

So for those who ask why the hell do I always get lucky and get my book out in April, the answer is: It's not luck. It's technicality. 

Same la macam "Kenapa Shai selalu ada kat event Buku Prima?". It's not because they prefer me over others. It's because I live in Shah Alam and the publishing company is in Shah Alam, son. Sometimes they didn't even ask me to come. I just happened to come. 

6 comments:

teja widuri said...

Cantik! sy pun terfikir psl "font nama lg besar dr title" bila tgk cover ni. Yay! Sy suka sy suka. Hahaha.

themoonshadowz said...

Salam Shai,aku kena akui aku pelik tgok mamat tu,sebab dia bkan cam Roul yg aku akui,aku yg melebih2 imaginekan,kih kih kih.Roul tu penting tapi aku lbh pentingkan Syai,hik hik hik dan EX?? Yang buat aku ternanti-nantikan.Thanks NSK,btw,aku suka nama besaq hang tu!!All the best!!!

Rozalia Rajali said...

tahniah utk font nama yg lebih besar dari tajuk! rasa nak guling2 tunggu april....huhu....lamanya..

Eryany said...

you made it girl... your name bigger than title... i wish more success come your way.. and more book from you for me to read.. hihihi

Nur mohd daud said...

Cant wait for april.am sure to get the novel!! Felicitations kak shai!

Anonymous said...

bila the exact date novel ni keluar?