Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Friday, February 7, 2014

Adakalanya Aku dan Kau Sama-sama Perlu Ingat

Adakalanya... pehh "adakalanya"...

Okay serius.

Adakalanya, ketika kita berjalan menuju ke satu destinasi, kita terpegun dengan benda-benda yang ada kat tepi-tepi jalan. Mungkin gerai jual rambutan, mungkin kedai kopi, dan kalau jalan tu kat Jogja, mungkin angkringan (Shai is starting to deviate from subject again....)...

Tapi kadang-kadang dalam perjalanan kita tu, kita nampak ada simpang lain. Simpang tu tulis "SHORTCUT", atau simpang tu papan tandanya cantik sangat, atau nama tempat kat papan tanda tu menarik sangat, so kita belok. Instead of ikut jalan yang kita nak, kita melencong ke tempat lain. Mungkin lencongan tu membawa kita ke tempat yang sebenarnya lebih sesuai untuk kita, mungkin shortcut untuk destinasi kita, atau just a place that delay our travel.

Whatever it is yang ada kat lencongan tu, sama ada kita nak belok atau tak, itu semua keputusan yang perlu dibuat di simpang tersebut. Because You won't know if simpang tu kau boleh patah balik atau jalan sehala, dan kau tak tahu sama ada wujudnya simpang lain dan simpang tu akan membawa kau ke tempat yang sama dengan simpang sebelum ni kalau kau teruskan perjalanan ikut destinasi asal. Kat simpang tu la kau kena buat keputusan.

Kenapa aku buat analogi panjang ni?

Sebab adakalanya sebagai penulis, aku rasa aku sesat jalan. Ada banyak sangat simpang untuk penulis ni. Kadang-kadang kau jadi down bila novel kena kritik dan rasa profession ni tak sesuai dengan kau, atau kau jadi overconfident bila dipuji sampai kau rasa kau better than everybody else. Kadang-kadang kau tensen bila royalti tak banyak dan kau lupa apa objektif utama kau turun ke bidang penulisan sebab kau asyik tanya semua pembaca apa diorang nak baca instead of staying true to what you writ. Kadang-kadang kau sibuk mencari penerbit untuk buat adaptasi buku kau.

Tapi sebenarnya, kita irji' semula.

A writer writes.

We write about things that happened, we write experiences, we write lessons, stories, fantasies, imaginations, reality, wonders, sadness, happiness, woes, happily-ever-afters, horrors, thrillers, actions. We write things plainly atau dengan bahasa berbunga-bunga, bahasa pasar atau sastera, bahasa sinis atau ketegasan. Kita guna kata kerja, kata nama, kata sifat, pelbagai jenis bahasa. Kita serius, kita lucu, kita sarkastik...

Tapi yang nyata satu saja. Writers write.

Kita menulis. Itu priority. Kalau tak kita tak dipanggil penulis.

So ingat semula perjalanan kita. Where were we going. Why were we in this. Why did we write in the first place. There are a lot of more interesting things. There are too many things that entice.

But a writer writes.

7 comments:

Anonymous said...

menulis novel tu pengembaraan. Tu sebab terlalu banyak simpang. Kadang bila dah masuk simpang ada juga rasa nak undur balik, dan masuk simpang lainkan?

itulah. fantasi kadang sama dengan realiti - apa yang kita tak ada, itu yang kita nak.

tapi - serius sekarang banyak gile novel.berbagai tajuk. Macam-macam penerbit. Kadang penulisan ni macam masuk dalam bidang fesyen pula. kadang rasa penulis tu macam nelayan - peraih yang paling untung!

teruskan menulis!

kueh

Shai Kamarudin said...

dlm dunia penulisan ni, paling utk sekali publisher. ahahaha
jadi kalau nak untung lebih, jadilah publisher instead of penulis :P

Thanks! ^^

dinie t^Ikhlas said...

Ur time will come dear.. i deeply beleive in u.. in shaa Allah

dinie t^Ikhlas said...

Ur time will come dear.. i deeply beleive in u.. in shaa Allah

Pza Zainal said...

Ak suka & of cz setuju dgn perihal simpang yg ko ckp shai...semoga Allah selalu guide kita semua dlm membuat keputusan bila berada di persimpangan..

Anonymous said...

Miss, dont ever stop writing. Cuz ive been living in fantasy since soalnya hati.
Pretending to dislike taugeh too ^^

Shai Kamarudin said...

weee tq tq tq so much! penulisnya dulu tak suka taugeh, skrg taugeh la yg paling dia suka. ahaha