Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Sunday, October 30, 2011

Puh-tay-toes, puh-tuh-tohs

Adakah aku dikira ada masalah otak kalau rasa sangat excited akhirnya dapat beli buku ini dan habiskan masa dua minit merenung tulisan di website itu?


Well, at least I'm not waiting by the door like Scott Pilgrim..............

Thursday, October 27, 2011

I am being an annoying critical person again...

Ah, jumping the shark. Most hated word by my peers. They would of course just say "Ah, come onnnn. Shai is talking about shows that is jumping whales or bombing the freezer or those things and bore us to death wi-it again." (I am just pretending my friends are all Cockneyed British, that explains the weird english)

It's actually "jumping the shark" and "nuking the fridge". Also known as "the pompous terminology reviewers use to explain stuff people don't care".

Which of course I have to explain (again!) before I start on my whimsical journey through criticising television... because my life is so great I have to find faults in others. That's sarcasm, by the way - and I have to explain that because Malaysians have this weird understanding of what is sarcasm. You see, "Whateverrrr" is not sarcasm and no, it doesn't make you cool. It makes you even uncooler when you use it without really understanding how to use it. Okay, back to the subject.

Jumping the shark is a term that means.... like, when a television series is starting to lose its je ne sais quoi (which is my pretentious French for saying "uniqueness") and starts doing all these nonsensical stuff or the other way around, in order to get its ratings back. It derives from (uuu... using the word "derive", how very elitist of me) from the 70s show "Happy Days", when the show made Henry Winkler's character Fonzie (or "The Fonz") show his ultimate coolness during water-skiing by jumping over a shark.

"Nuking the fridge" is the movie equivalent of the term, and derives from the scene in "Indiana Jones 4" where Indie hides himself inside a fridge to survive a nuclear bomb test. Which is pretty ridiculous and too McGyver-esque rather than Indiana Jones-ish. It shows that the movie is trying too hard to be as great as its predecessor, thus they make him too great, which is another word for "ridiculous". 

So now, every single television shows or movie franchise that bombs (negatively, I mean), will be called these two terms. You diggin it now? 

Which is what I want to talk about now. My most favourite shows on the planet going blergh. And them went blergh with the same reason.

I don't watch HOUSE anymore. I used to. He was this very snarky, disgruntled old man with a cane, sexy blue eyes and that attraction of knowing that Hugh Laurie is actually English. House was a mean bastard, agnostic to a T, and was the first ever racist-sexist that was accepted by the public. 
But then he started to not use Vicodin. Which is mistake number one, because everybody wants to see a broken House and House is broken with Vicodin. You can't make him the same man with only ibuprofen. That's jumping the shark number one.
Then, everybody loves the whole love-hate relationship he had with Cuddy. But viewers (in another word, ME) don't actually want them to be together - or being together and spending half of season 7 groping each other. Eww.
But it actually starts losing its way since he fired every single one of his staffers. Okay, that was a bold and brilliant plot, but what comes after that is bullshit. A SURVIVOR type show where House eliminates doctors he doesn't want?
These type of shows cannot last more than five seasons without starting to get all messy and ridiculous. 

The problem with the show is it doesn't define itself. Is it an ensemble cast? If HIMYM was an ensemble, like FRIENDS, it should not have called itself "HOW I MET YOUR MOTHER" because then we will read it as "a story about this guy named Ted and his friends"... in short, his friends are only secondary to anything Ted does. 
Note to readers (again), ensemble is when the show is about everybody in it, rather than a story about one person and all the others are just his sidekicks. FRIENDS is an ensemble cast, so does DESPERATE HOUSEWIVES. Usually all these sitcoms are called "an ensemble cast", but actually that's not the case.
So when you make up plots about Barney or Robin and put Ted behind, it makes it feel slightly weird because it is about Ted, isn't it? But if it is not an ensemble, then why would I have to care about who Barney is marrying? 
The thing about FRIENDS (and I have to say, I love HIMYM MORE than FRIENDS, because FRIENDS felt a bit too gay for me.... I still am not convinced by Joey's ability to get girls), is that the title itself is self-explanatory. It's about friends. It's about all six of them. So it's not weird if today's show centers on Monica's obsessive behaviour and then next week it's all about Ross. It's a story of them all. But the title HOW I MET YOUR MOTHER kinda narrows it to this idea that it is about Ted (because it even started with Ted telling his kids about it), and his friends are just the background. 
So yes, I have issues with the latest season because they wanted to emphasise on the other characters, leaving Ted mopping behind. And yet, unlike FRIENDS (where you can do that), it makes it feel detached from its objective. You kinda go, "It's seventh episode already, why the hell I am still watching Barney getting all lovey-dovey with Nora? Where is Ted?" 
It used to be exciting and quirky and very random. Each story, no matter how ridiculous it is, has an explanation (like the goat that attacked Ted) and make you go "That is so brilliant!". Now it's just "Oh, Barney is getting married.", "Robin has a psych boyfriend", "Marshall and Lily is getting a baby" whoopdeedoo.
I have a thing about this Barney thing. He is not humane. Don't make him one. I know that everybody has a heart, but Barney is funny because he has no heart. Shouldn;t make him fall in love. It's a boon to every single rebellious character. See:
1. HOUSE : House falling in love -TANKED
2. SUPERNATURAL : Dean Winchester has a love that got away - TANKED
3. HIMYM: Barney fell in love. Twice. - DOUBLE TANKED
4. TWILIGHT : A wolf and a vampire in love with the same woman? TANKED BADLY. Sorry, this is not a tv series nor it has anything to do with what I am saying. I just don't like TWILIGHT by principle, that's all.

CSI started going nowhere when William Peterson quit. Langston cannot compete with Gil Grissom by any level and the attempt to make him slightly interesting only makes me lose more interest. And then Laurence Fishburne quit by the end of season 11 and Ted Danson took his place. And he tried to be all suave and interesting. I mean, here's a penny for a thought. Stop trying to make them unique. Just make them normal. Why do you have to make every single old men character unique and all witty? It's exasperating. 
CSI Miami, I can't say. I never liked Horatio from the start - him and his shades. 
Meanwhile, CSI New York jumps the shark when they use ridiculous gadgetry. 
"Oh, what is the COD?" (which is Cause of Death, not Cash on Delivery, thank you)
"Let's check it with our extremely technological 3D thingy that the military don't have but we have because we're in New York and Anthony Zuiker just invested all his cash into CGIs. Oh look, a 3D version of the body. Yes, the court will accept this, I believe, since we just have an image of a body and its liver, nothin else. He died from liver failure."
"I guess he didn't 's-liver' himself out of this."
"Ha. Ha. Ha. What a witty thing to say, you CSI you."
Pfft. Come on now.

Do you even need to make every single new neighbour bad? There are 50 houses in my neighbourhood, the most annoying thing one would do is honking late at night or car alarm setting off because a cat jumps on the roof. I don't want to live in Wisteria Lane. It's so scary. The scariest would be neighbour with Susan Delfino and her goody-two-shoes demeanour. Yes. Demeanour!
I watched this show while doing my nails. I didn't even look at it, that's how uninteresting it is now.

I never actually watch this. But this show is like.... it's not a normal tv series. This is like a soap drama that should be nominated on Daytime Emmy, not your night show. 

Thank God it was cancelled after a few season. Because I was a fan of the telenovela "Yo Soy Betty La Fea" and there is NOTHING mildly interesting about the Americanised Betty (which is my way to say the US version of Betty and the fact that it is played by a woman named America Ferrera). The fact that Ana Maria Orozco's Betty (the original) is called ugly is because she is ugly. No man wanted to be with her, no girls wanna share any fashion tips with her. But Ferrera's Betty is just a girl with braces. And she ended up in a relationship with five guys. What? Are you trying to trick me into believing ugly girls can get five guys, three of them hot, while another is actually hot without the glasses? What a load of baloney.


Dah seminggu tak ada apa-apa post.

Minggu ni macam tak ada apa-apa yang boleh diceritakan. Masih dalam proses promotion projek MCK tapi buat masa ni tak boleh nak actually moving and do anything except talk about it sebab between subtitling, writing news, menulis novel dan (trying to find time untuk) menulis cerpen, there is only a thin strip of time of actually promoting the books thoroughly.

But anyway...

Silalah datang dan meriahkan lagi aktiviti2 yang disebutkan di atas. Dan kalau nak beli buku-buku projek MCK secara online, ini link2 beliau......................... maaflah, aku try nak menjadi lebih jitu bila menulis dalam blog writer (nama pun blog writer), tapi ada kanak2 dalam diri aku mengatakan lagi seronok mengarut. Hahahahaha. (Jangan heran kenapa susunan macam tu. Blog aku tak mendengar kata hari ni)

ISBN: 978-967-0184-80-7 

Aku buat one by one dulu. Baru sedar buku PLAIN JANE masih tak ada dalam senarai mall, jadi cam agak moody sikit hari ni.

Tuesday, October 18, 2011


by: Nurul Syahida

“Kaklong, kalau Yaya nak kaklong temankan dia pergi konsert, kaklong nak ikut?” tanya Haji Zahari.
“Itu bergantunglah. Konsert apa?” tanya Kaklong Nora.
“Konsert SHINee.” Jawab Yaya. Kemudian dia mengetap bibirnya, mengharapkan Kaklong Nora akan bersetuju.
Kaklong Nora buat muka dan kata lebih banyak kerja berfaedah lain dia boleh buat.
“Apa aku peduli dengan lima orang dingdong.” Ujarnya lagi, sengaja menambah minyak ke dalam api kemarahan Yaya.

by: Nurul Syahida

Ketika dia sedang mengikat itulah dia terdengar bunyi dari dalam bilik 46.
Bup... bup... bup... bup...
Kak O’on mengerut dahi. Dia tahu semua orang sudah ke musolla. Jadi bunyi apakah itu?
Bup... bup... bup... bup...
Dia bangun perlahan-lahan. Jantungnya berdegup kencang. Kalau diikutkan hati, dia mahu sahaja pergi dari situ tanpa memastikan bunyi apakah itu. Tetapi sebagai seorang AJK Keselamatan Asrama, dia juga mempunyai tanggungjawab untuk memastikan ia bukan sesuatu yang berbahaya atau seekor kucing yang akan mengotorkan katil dengan najisnya. Mana tahu kalau ia bunyi binatang yang menyelinap masuk ke dalam asrama, kan?
Bup... bup... bup...

by : Nurul Syahida

“Jerawat biasa? Mana ada istilah jerawat biasa! Ini jerawat, mak. Jerawat!” ujar Aqila lagi.
“Kalau Qi sebut perkataan jerawat banyak-banyak kali pun, bukannya jerawat tu boleh hilang.” Ujar emak sambil berpeluk tubuh.
“Qi tak nak kawan-kawan Qi nampak. Qi tak nak jadi macam Kak Ashfa.” Rungut Aqila.
“Kenapa dengan Kak Ashfa?”
“Kak Ashfa tu nak Abang Irfan tapi muka dia berjerawat batu. Kak Dina lagi cantik. Abang Irfan suka Kak Dina. Hema kata kena jadi macam Kak Dina dulu. Kalau ada jerawat nanti jadi Kak Ashfa.” Aqila membebel dengan panjang lebar.
Emak hanya mengeluh.
“Emak tak faham apa yang Qi cakap ni atau sinetron apa yang Qi tengok dan Qi ulang tayang kat emak sekarang ni. Mandi sekarang dan siap. Ayah tak boleh tunggu lama-lama. Lekas.” Emak mengarahkan.

***Kalau beli langganan the whole 5 series: RM90 (termasuk kos pos)
      Kalau beli walk-in ke Karangkraf Mall the whole 5 series: RM75
      Kalau beli satu siri : RM18

Friday, October 14, 2011

A Day in the life of Phibun

Aku tengah bersihkan skrin kamera bila Phibun balik ke rumah. Memikirkan yang aku jarang amik gamba mangkuk ni, aku pun snap la perjalanan dia dari start masuk umah, sampai ke tujuan sebenar kepulangan.


Masuk rumah. Muka samseng ini menunjukkan sama ada dia lapar atau dia just nak chill.   Juga muka berjaga-jaga sebab Owen (kucing kakak aku merangkap adik dia sendiri merangkap seteru utama) ada kat umah.

Ekspresi muka: "Jangan cari gaduh dengan gua hari ni, bai. Gua takde mood." (memandang ke arah Owen)

"Pfft, like I care..."

Menuju ke arah tempat mak aku tengah duduk tengok TV. Sempat menjeling tajam ke arah Owen dengan muka ingin melakukan sesuatu tetapi terlalu letih nak carik gaduh.

"Merafak sembah" - yakni aktiviti yang akan dilakukan oleh Phibun di kaki mana-mana insan di rumah aku setiap kali balik ke rumah, adakalanya sambil menjeling Owen as if berkata "This is how you do it, son."

Masih menjeling Owen dengan keinginan untuk mencarik gaduh

Akhirnya membuat keputusan untuk mencuci badan dan delay pergaduhan di lain masa

Tidur di kaki orang, atau bahasa lainnya: "Mintak digaru sampai tertido"

Friday, October 7, 2011

Projek buku remaja yang telah membuatkan aku hampir terguling di atas lantai akibat stress tak tahu nak tulis apa kini bakal berada di pasaran yo.

Baik! Musim promosi buku dah bermula. (*bunyi breaking knuckles, crack otot leher, bersenam setempat diiringi lagu "Final Countdown"*)

Baik! Selepas kepoyoan di atas, kita akan promosi buku.Tapi sebelum itu, sila dengar saya nak mengimbau kenangan dulu ("Wha? Perlu ke?") tentang saat bermulanya buku-buku ini.

Suatu petang yang damai... okay, tengah hari to be exact. Aku dihubungi oleh editorku yang meminta aku datang untuk bermesyuarat. Aku pun pergilah ke mesyuarat itu dan mendapati ia satu mesyuarat rahsia (*masukkan kartun mata bersinar tajam di sini*) untuk satu projek. Ada penulis-penulis dari Karangkraf, that is Buku Prima dan Alaf 21. Kami dipilih berdasarkan (in the words of Kak Sri Diah) "...menghimpunkan beberapa orang penulis Grup Buku Karangkraf yang sedia ada dan saya yakin dengan corak penulisan serta kepantasan cara kerja mereka." (Ya, aku bold, line dan italic-kan, terharu sebab Kak Sri yakin dengan kepantasan aku). Selepas di-brief, kami diminta untuk menulis lima buah novel pendek dan perlu disiapkan dalam masa sebulan. Whaaa?

Apa aku tanya masa tu? "Kak (Sri Diah), kalau nak tulis lebih daripada lima, boleh?"
Hahaha, ambitious sungguh aku ni. Patut dapat award untuk Insan Paling Suka Mengeluarkan Kata-kata Kosong. Tapi sebenarnya tak jugak. Aku berjaya siapkan lima buah dalam deadline awal yang diberi - perkara pertama yang berlaku dalam hidup aku sepanjang aku jadi novelis. Haha.

Untuk seorang penulis buku dewasa yang agak crappy dan banyak menghasilkan teori yang aneh (atau "Teori Toilet" bak kata member aku), menulis buku untuk remaja, particularly untuk usia 11 tahun ke 15 tahun, perlukan pengajaran (biasanya kalau aku menulis ada pengajaran pun, it's not like I emphasise it, no?), kurangkan english, jangan tulis tentang cinta, menulis dengan susunan bahasa yang betul (aku memang infamous kerana susunan para yang aneh) that is like asking me to strip naked. Mengekalkan gaya asal tanpa the whole "ism" is the kind of challenge yang mungkin mudah bagi orang lain, tapi satu masalah jiwa bagi aku.

Tapi aku berjaya jugak akhirnya kan? So here it is.

Semua ni hasil 14 orang penulis. Tiga daripada 25 buah cerita dalam lima novelet ini hasil tulisan aku (buku 1, 3 dan 5), selain dari prominent writers such as Iris Ixora, Harleem Dayam, Lyn Dayana, Zakiah Abd Ghaffar, dll. Aku akan iklankan satu demi satu, tapi buat masa ni disebabkan aku dah hampir nak terjelepuk akibat terlebih kerja (eh shadap. Aku memang kerja kat rumah, so aku memang kerja setiap hari), aku sum up dalam gambar ni je. Untuk keterangan lanjut, boleh baca note yang ditulis oleh Kak Sri Diah di FB-nya (kalau korang ada FB dia atau add aku di FB.

Ada contest sekali untuk disertai. Tapi kalau korang umur lebih daripada usia sekolah menengah, sila lupakan dan bekerjalah untuk dapatkan tab. Aku pun tak ada menatang semua yang dipertandingkan tu. Sesiapa ada adik-beradik di akhir sekolah rendah atau di awal sekolah menengah, silalah iklankan ya? Kalau orang dewasa nak baca pun okay jugak. Buku ni very anime-ish, sangat berwarna-warni, dan best untuk dijadikan koleksi. Aku banyak menulis tentang watak yang very into themselves, sebab pada aku, zaman remaja adalah zaman di mana you are so full of yourself. I know I was that kind - rasa you know everything and the world is your oyster. Hahaha.

Setiap satu buku ini berharga RM18 (keseluruhan 5 buku RM90)
Jika membeli sendiri di Karangkraf Mall harganya RM75
Jika membeli online harganya RM90 (termasuk kos pos)

Alamat surat menyurat:
Karangkraf Mall Sdn Bhd
Unit Langganan
P/S 7041 Pejabat Pos Besar Shah Alam
40700 Shah Alam

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan langganan sila hubungi:
Tel: 03 5101 7480/7481/7478
HP: 019 3310102
Faks: 03 5101 7483

Nama Akaun: Karangkraf Mall Sdn Bhd
No. Akaun: 0142 7120 4204 (Maybank)