Notisbod notis:

Pembelian karya-karya Nurul Syahida kini boleh didapati secara online melalui ejen Mohamed Feroz atau melalui Karangkraf Mall. Setiap pembelian membolehkan anda mendapat tandatangan dan ucapan khas penulis.

Whatsapp/Hubungi: 019-2254910 (Abg Long)
Berikan (nama)(alamat)(nombor telefon)(kuantiti buku)

Friday, March 22, 2013

Just doing my thing

I think I would like to adopt that school of thought. Of just doing my thing. Whatever the hell is the trend nowadays, whatever it is that people love to read these days, whatever the subject matter that mattered currently, I am just gonna do my thing.

"You should write stories about married life. It's the trend nowadays."
Nope. I will just do my thing.

"You should try e-book or e-novel..."
Nope. I will just do my thing.

"Don't you think this whole thing is a mess?"
I don't know. I just wanna do my thing.

"Indie. That's the way to go."
Thanks, but I'll just do my thing.

"Try literature. Write for Dewan Bahasa for example."
I'll just do my thing.

This is not me not being ambitious. But yesterday, as I was trying to write, albeit frustratingly with all the other stuff - like the situation with the community nowadays, with people keep saying that this book is better than that book or this theme is better than that theme, and that I should do this kind of project or that kind of project, while people around going "Malay books are shit", "I only read indie books", "Love stories are crap, thriller is the coolest", "I can't understand her mundane writing..."... - I realised that I wanted to return to who I was in 2007, when I was writing PLAIN JANE - a story about mediocrity.

Back then, there was no 'who writes better and who gets the most royalty'. Everybody's the same. We applaud those who got it good and in return, they advertise our books for us. I was "that writer who writes about normal things and normal situations". We were writers, not celebrities. There were only few of us and we keep it tight.

The first few writers that I met was Kak Shahriah Abdullah, Kak Dyza Ainun, Kak Ramlah Rashid, Kak Kamsiah Abu, Kak Siti Rosmizah, Kak Indah Hairani, Kak Ebriza Aminuddin, back when Buku Prima was an unknown entity and people go "Buku Prima? You mean Media Prima?" when you said that you write for Buku Prima.

But I liked it then. I was one of the younger writers. And we all just "doing our thing". We were not competing to write faster so that we can get in line and our book can be published that year or squeezing our brains off to write what people want so that we can be a bestseller. Our readers are people who love what we wrote from our hearts, not what we wrote for the sake of them.

I love those days and I want to return to those days.

I wanna just do my thing.

Nak letak gambar ramai2 tapi ada yang masih belum bertudung masa tu...

Thursday, March 21, 2013

SA1235am

syaitan itu adalah
hasutan
rasa tidak sabar
kemarahan
curiga
kebencian
perli-memerli
kutukan belakang-belakang
pujian depan-depan
gah dengan harta
menjadikan diri mangsa keadaan
meminta simpati yang berlebihan
tidak memahami
tidak menjelaskan
terlalu banyak yang diharamkan
terlalu banyak juga yang dihalalkan

syaitan itu
adalah yang memiliki semuanya
dan bangga memilikinya
"Aku saja yang jahat,
jangan dekat"
"Dia budak baik,
tapi aku cemarkan dengan aktiviti yang sia-sia"

syaitan itu
adalah aku yang tidak dapat mengubah apa-apa maka membiarkan semuanya dan memilih untuk duduk di atas pagar dan meraikan kejahilan sendiri kerana menganggap usaha itu hanya patut dilakukan oleh orang yang mulia tanpa ingin diri sendiri menjadi sebahagian daripadanya.

Shah Alam
12.35am

Friday, March 15, 2013

The very many faces of Phibun

If you're a constant reader of my blog, you would know that I used to have a blue-eyed Snowshoe buddy (tak beli, his mum was a local typical cat... must've had a Snowshoe dad, I guess) called Phibun. It had been with me since 2008, one of the worst years of my life and had been the most loyal (not so much as 'loyal'... more like co-dependent) thing ever. I took care of it since it was just a teeny tiny little tot. It died last year on this day due to jaundice. I never mentioned him ever again after his death, 'cause I thought talking about him makes me sad. It still makes me sad, even today.

You think, "Come on now. It's just a cat."

But to tell you the truth, this sarcastic-looking thing has been with me through the thickest of the thins. Was there when I broke down circa 2009-2010 and was there when I picked up the pieces in 2011. One day I hope I will get to see him again. Insha-Allah :)

In memory of Phibun Songkram August 2008 - 15 March 2012






  




video

Friday, March 8, 2013

Alkisah Liza Nur, Nurul Syahida & Zara Amani

Masa tu tahun 2010. Berborak-borak dengan si Zara Amani di Yahoo Chat (masa zaman Yahoo Chat masih lagi relevan dan dunia belum lagi ditakluki Mark Zuckerberg). Membebel tentang isu hidup yang entah apa-apa. Tahap bebelan yang agak kronik apatah lagi di kala itu aku masih lagi stressed out dengan kes mahkamah.

Aku kata yang aku pernah terfikir nak bekerjasama dengan orang lain dan hasilkan novel sama-sama tapi setiap kali aku cadagkan kat kawan-kawan, dia orang "Ha"-kan je tapi in the end projek entah ke mana.

"Jom?" ajak si Zara Amani, yang ketika itu baru keluar novel pertama.
"Jom ajak Kak Liza sekali!" ujar Zara Amani lagi. Masa tu aku dan Liza Nur belum pernah berjumpa lagi. Aku tahu buku-bukunya tapi aku tak pernah tengok orangnya. Aku cuma kenal dia melalui gambar-gambar yang orang lain post di Facebook.

Sebelum kehadiran Zara Amani dan Liza Nur, aku macam penulis solo yang walk the earth alone. Geng aku masa tu, Kak Siti (Rosmizah) dah buka publishing house sendiri dan tak lagi bergerak bersama Buku Prima. Bukanlah aku tak rapat dengan penulis lain. Aku rapat jugak dengan para penulis lain, macam (Siti Nur) Dhuha, Kak Sha(hriah Abdullah), Kak Liza (Nazihatul Hanan), Kak Ilah (Ramlah Rashid) dan Cik Ebi (Ebriza Aminudin), tapi taklah sampai call dan borak entah apa-apa sampai pukul lima pagi. Biasanya kalau aku ke majlis-majlis Buku Prima, aku suka berbual dengan para editor dan learn a few things or two about the stuff behind the scenes.

Tapi pada bulan Jun 2010, aku pergi Pesta Buku Selangor. Masa tu AKU KAN NOVELIS masih lagi panas di pasaran. Kat situ aku berkenalan dengan si Zara Amani. Cakaaaaaaaaap tak berhenti-henti. The thing is, sebagai orang yang introverted, aku lebih prefer orang yang bercakap tak berhenti-henti. Tanya kawan aku si Iza. Aku berkawan dengan dia sebab dia boleh bercakap lima enam topik non-stop. It's easier to be friends with these talkative people, because it made it easier for me not to be awkward dan mencari-cari benda nak diperkatakan.

Zara Amani, on the other hand, start rapat dengan Liza Nur bila diorang digandingkan dengan Abang Ramlee Awang Murshid dalam satu event di MPH, Mid Valley even before we met. And somehow, entah macam mana, we just clicked. Cara penulisan kami tak sama langsung. While Liza Nur mempunyai kosa kata dan susunan ayat yang cantik dan narratif yang sangat buat aku jeles (tengoklah susunan ayat aku yang entah apa-apa ni),  Zara Amani pula menulis things as it is tanpa neglect gaya penceritaannya. Liza has the soft and smooth way of telling things, Zara Amani pula mix antara reality and fantasy in a systematic blend.

Aku? Aku langgar semua benda. I write about feces and relationship in one sentence.

Jadi kami bertiga punya gaya yang sangat berbeza tapi somehow kami click. Zara boleh sambung idea yang tersangkut dalam otak kau dan Liza boleh susun jadi something yang more comprehensible. Jadi jika one day, anda membaca prolog dan epilog TIGA HATI, ketahuilah bahawa walaupun TIGA HATI mempunyai tiga cerita berbeza dengan tiga penulisan berbeza, kami bertiga tulis epilog dan prolog bersama-sama. Dua bahagian itu - epilog dan prolog itu merupakan gabungan tulisan ketiga-tiga penulis and we hope that while reading it, you would know who wrote which sentence and which paragraph.

TIGA HATI merupakan hasil perbualan tiga orang novelis ketika mereka bertemu di Majlis Pertemuan/Mesyuarat Novelis Grup Buku Karangkraf. Sementara orang lain semua pergi makan tengah hari sebelum kembali untuk sesi seterusnya, aku, Liza dan Zara lepak di dalam dewan sambil berbincang tentang plot, babak dan susunan.

Novel ni ditulis dari tiga perspektif. Sekalipun epilog dan prolog ditulis bersama-sama, tiga kisah di dalamnya ditulis secara individu. TIGA HATI merupakan kisah tiga strangers yang pernah bertemu tapi tidak berkenalan. Ia kisah kita semua - where sometimes as we wait for the train to come, or as we sat in the train, on our journey, we met a lot of people, but we did not introduce ourselves to them. They're just people, strangers that we are not interested in knowing. Tapi those strangers may share our story and our problems. Mungkin sementara kita sendiri termenung memikirkan masalah kita, mereka juga sedang memikirkan masalah mereka dan sebenarnya berkongsi masalah yang sama.

TIGA HATI adalah kisah strangers. Dan kalau aku tak pergi Pesta Buku Selangor pada Jun 2010 itu, kalau Liza Nur dan Zara Amani tak bertegur sapa ketika bertemu di MPH pada tahun yang sama, we might have been just that. Strangers that shares the same hopes and woes.

Kalau tanya sama ada susah atau tidak nak menulis sebuah novel dengan tiga cerita, aku akan kata susah. Ya, susah - sekiranya anda mempunyai haluan yang berbeza dengan rakan novelis anda. Tapi tidak, tak susah, sekiranya anda punya hala tuju yang sama. It's not about give and take. It's about being at the right place at the right time. And not to meddle. Aku rasa lesson terbaik untuk buat novel secara kerjasama ini ialah untuk tidak masuk campur dalam kisah orang lain. It's the same technique in improv. Kalau orang pertama kata "Aku nak matikan watak ni", jangan kata "No, jangan matikan". You can't control other people's ideas and writing techniques. And that's what we did. We did not control each other's writing, kami tak ganggu idea orang lain and instead menggunakan teknik tu untuk mencantikkan continuity cerita. Adakah kami baik je sepanjang penulisan? Tak jugak. Ada jugak masanya stress and macam nak gaduh - tapi itu partly atas sebab2 ridiculous yang takde kaitan dengan manuskrip. Oh, but we're fine. Ekekekeke.

Maka, 3 HATI pun keluar - consist of tiga cerita : Lea (Mademoiselle), Wulan (Maladies) dan Nini (Madness)... which is sebenarnya antara tajuk2 awal kitorang pilih yang editor tak lepaskan sebab leceh nak sebut dan boleh menyebabkan gangguan dari sudut pemasaran. Ahahahaha.

Kiri sekali tu bahagian belakang, tgh tu tulangnya dan yang kanan tu cover


Tuesday, March 5, 2013

The reason why I didn't fight for AKN

Bila ditanya kenapa aku tak fight for AKU KAN NOVELIS untuk diadaptasi ke bentuk drama, aku tak tau macam mana aku nak jawab dengan precise dan concise supaya orang betul-betul faham apa yang berada dalam otak aku.

Tapi macam ni saja.

Pada mulanya aku memang cuba untuk fight for it. I thought it was a sign, sebab aku memang tak ada hantar sinopsis kepada editor bila edtor mintak writers yang berminat untuk pergi pitching di ASWARA. Tapi somehow, nama aku masuk ke finalised list. So I thought it may have been a sign that I should do it. And I did.

So I went there (dengan Liza Nur). I went and pitched the novel. Dan produser yang aku approach tu faham apa yang aku nak.

"I understand what you're trying to convey," katanya (dan ya, memang dia cakap english). "This is a chic lit kind of story, like something Meg Ryan would star in." Tepat sekali lagi. Tapi dia sambung, "Let's change this. Make her a blogger and make it so that Roul was in love with her after she gave his sister advice on relationship."

Then I realised something. Aku tak tau macam mana aku nak explain apakah AKN dan siapakan Safiah kepada sesiapa pun dan tak ada sesiapa pun akan faham dan dapat convey siapa Safiah kepada umum (kalau ia diadaptasi). Safiah, as it is, adalah mirror kepada diri aku yang aku tak nak tengok dilakonkan oleh orang lain. Aku tak nak interpretation orang lain atau ada pelakon yang dalam resumenya tertulis yang dia pernah melakonkan watak Safiah.

Safiah pada aku adalah orang yang berada di tengah2. Dia tak alim, tapi dia tak jahat. Dia tak cantik tapi dia tak buruk. Dia tak urban tapi dia tak kekampungan. Dia tak tabah tapi dia jugak tak lemah. Dia buat apa yang dia nak, tapi dia masih ada doubts. Dia tak suka changes tapi dia tak suka status quo. Dia opinionated dan tak ada pendapat dalam masa yang sama. Dia konvensional tapi dia rebel. She is a contradiction, which makes being with Roul - who is also an epitome of contradiction - works. And all of these adalah traits Safiah yang aku tahu dan aku simpan dalam otak. That's how I treat every single characters yang aku cipta - with actual thoughts dan psyche yang aku saja tahu.

In saying this, tak bermakna pun kalau produser tu ambil AKN penyiar akan terima dan novel tu akan diadaptasi. Nope. Banyak novel lain yang turut dipitch dan broadcasters tak akan terima semuanya dan ada saringan yang akan dibuat.

You see, sebagai seorang novelis, aku lengkapkan semuanya dalam otak aku. Tak ada hitam putih dalam karakter yang aku buat. Safiah memang sarcastic, tapi tak bermakna dia akan sentiasa tahu apa nak dikatakan. Roul mungkin gila tapi dia juga berfikir macam manusia biasa dan adakalanya risau kegilaannya akan menyusahkan orang. I don't create them as it is atau macam mana yang aku nak atau orang lain nak. AKu meletakkan diri aku dalam setiap watak, dan cuba memahami cara pemikiran setiap orang - introverts, extroverts, rebels, shy people, old people, young ones, etc etc etc.

Dan aku tak nak semua tu ditafsirkan oleh orang lain. It's a selfish thought, but AKN is a very selfish piece of manuscript. Aku tak kisah dengan buku aku yang lain. But not AKN. Even kalau tetiba aku rasa aku nak buku tu dijadikan drama, aku mungkin akan jadi orang selfish yang akan pilih penerbit (tapi itu tak akan berlaku, sebab aku bukan bestseller author macam Ramlee Awang Murshid. Ahahahaha).

Dan bila aku berdepan dengan producers, baru aku sedar semua ni. Baru aku sedar yang aku tak nak buku aku yang satu ni difilemkan. Bak kata seorang reader yang bernama Aishah Sazali, it's an exclusive book. Aku tak pernah suka dengan sekuel, tapi aku sanggup ubah prinsip just untuk AKN. Bukan sebab buku tu masterpiece ke ape ke (aku belum lagi berjaya memikirkan sesuatu yang boleh aku anggap sebagai masterpiece), tapi buku tu merapatkan aku dengan ramai pembaca dan aku sangat suka the original lovers of AKN - who likes AKN because of the book, not because of something they watched on TV. Aku tak nak buku tu jadi drama sebab tanpa penulisan aku, AKN would be a very linear story. Tak ada apa yang mengagumkan tentang plot AKN. It's about love in a mediocre setting. You have to have an imagination to make it great, and only your mind can make it great, not other people's and certainly not a visual assistance from the television.

"Itu pemikiran yang tak bagus untuk pemasaran," kata seseorang yang aku kenal.
I know. But I've always acted on a hunch. Right one, or wrong one, it doesn't matter. I am sooooo going to regret it in the long run. But then it's my choice.